Trendy ve vzdělávání, 2008 (roč. 1), číslo 1
TVV 2008, 1(1):548-552
ZJI©«OVÁNÍ CUKERNATOSTI VODNÝCH ROZTOKŮ OPTICKÝMI METODAMI
- MZLU, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
The content of saccharose in water solution influences the value of index of refraction as well as plane of vibration turn of polarised light. This effect is used during measuring by refractometer and polarimeter. The author was demonstarting the principles of sugar content determination by use of refractometer and polarimeter.
Klíčová slova: refractometer, polarimeter, limit angle, turn of plane of vibration, interactive animations
Zveřejněno: 1. červenec 2008 Zobrazit citaci
Reference
- Bartoň, S., Křivánek, I., Severa, L.: Fyzika - laboratorní cvičení, MZLU Brno, 2005, ISBN 80-7157-843-6.
- Halliday, D., Resnick, R., Walker, J.: Fyzika, část 4, Elektromagnetické vlny - optika - relativita.
- VUTIUM Brno, ISBN 80-214-1868-0, PROMETHEUS Praha, 2000, ISBN 81-7196-213-9.
- Kalous., V.: Základy fyzikálně chemických metod. SNTL Praha, 1975.
- Lepil, O.: Fyzika - optika, Prométheus Praha, 2002, ISBN 80-7196-237-6.
Tento článek je publikován v reľimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-SA 4.0), která umoľňuje distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.