EDUKACJA PROŚRODOWISKOWA W RAMACH ZAJĘĆ TECHNICZNYCH NA ETAPIE KSZTAŁCENIA PRZEDSZKOLNEGO - PYTEL, Krzysztof (Trends in education, 2009)
Pogarszający się stan środowiska przyrodniczego przejawiający się kryzysem ekologicznym, ekonomicznym i gospodarczym stwarza powszechne poczucie zagrożenia. Aby zrozumieć jego przyczyny bardzo ważna staje się edukacja społeczeństwa, przede wszystkim edukacja realizowana wśród dzieci i młodzieży. Proces wychowania oraz kształtowania wartości w człowieku, które są bardzo ważnym aspektem jego życia, może odbywać się w placówkach oświatowych lub poza nimi. Świadomość ekologiczna przyswajana przez młodego człowieka jest pojęciem złożonym. Świadomość ekologiczna może być indywidualna bądź społeczna, w zależności od tego, czy przedstawia się jej jednostkowy czy uniwersalny wymiar. Obie te świadomości posiadają wymiar realny, gdyż jest to świadomość rzeczywiście istniejąca w społeczeństwie, a jej poziom można zweryfikować. Celem analiz jest określenie roli edukacji prośrodowiskowej realizowanej w zintegrowanej edukacji przedszkolnej w ramach nauczania w zakresie treści wspomagania rozwoju umysłowego dzieci poprzez zabawy konstrukcyjne, budzenie zainteresowań technicznych.
Keywords: IT; technika; dydaktyka; ekologia.