NAVRH KONCEPCE ORGANIZACE SKOLNICH DRUZIN VE VAZBE K VYUCE TECHNOLOGII - TVARUZKA, Vaclav (Trends in education, 2009)
Skolni druziny patri k nejpocetnejsim zarizenim, ktere maji v ramci vychovnych zarizeni nejvice zaku a toto zarizeni zamestnava nejvice vychovatelu. Skolni druziny tvori ve dnech skolniho vyucovani meziclanek mezi vyukou ve skole a vychovou v rodine. Specificnost skolnich druzin spociva v zabezpeceni zajmove cinnosti zaku a smysluplneho vyuziti volneho casu. Cilova skupina deti ve skolnich druzinach je v ramci technicke vychovy opomijenou cilovou skupinou, ktera vsak disponuje velkym potencialem, z hlediska zvyseni zajmu deti a verejnosti o vedu techniku. Tento clanek se zabyva moznosti ovlivneni mladeze k preferenci pozitivnich vlivu technologii.
Keywords: Skolni druziny; volny cas; technicka vychova; zajmova cinnost.