UPLATNENIE INFORMAČNÝCH KOMPETENCIÍ V PRAXI - KOŇUŠÍKOVÁ, Marianna; PAVÚROVÁ, Edita (Trends in education, 2009)
Rozvoju informačných kompetencií sa v súčasnosti venuje vzdelávanie už na základných školách, následne sa tieto kompetencie rozvíjajú na stredoškolskej a vysokoškolskej úrovni. Rozvoj informačných kompetencií špecifikuje viaceré schopnosti, ktoré by mal absolvent školy rozvíjať a ovládať. Ich rozvojom vzdelávanie aktuálne reaguje na najčastejšie požadované schopnosti absolventov škôl. Príspevok sa zaoberá využívaním informačných a komunikačných technológií (IKT) vo vzdelávaní a významom rozvíjania s nimi spojených schopností a zručností pre prax. Poukazuje na ich nevyhnutnosť v dnešnom modernom "pretechnizovanom" svete. IKT a ich využívanie sú významné pri uplatňovaní absolventov v praxi. Zaručujú pružnosť a plynulosť väzieb medzi vzdelávaním a uplatnením sa v zamestnaní.
Keywords: internet; informačné a komunikačné technológie; kľúčové kompetencie; informačné kompetencie; uplatnenie v praxi.