PRÁCA V CHEMICKOM LABORATÓRIU A JEJ BEZPEČNOSŤ - FESZTEROVÁ, Melánia (Trends in education, 2009)
Problematika bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v chemickom laboratóriu je veľmi úzko zviazaná so získanými teoretickými vedomosťami študentov na hodinách chémie a následnými zručnosťami na hodinách laboratórnych cvičení. Väčšina chemických látok (prvkov, zlúčenín) s ktorými študenti pracujú pri overovaní chemických experimentov vo väčšej či menšej miere môže ohroziť zdravie. Každá chemická látka alebo chemický prípravok môže predstavovať nebezpečenstvo pre človeka a pre životné prostredie. Hodnotenie rizík existujúcich chemických látok pozostáva zo zberu, z výmeny a dostupnosti údajov o existujúcich chemických látkach a z vyhodnotenia ich rizík pre život a zdravie ľudí a pre životné prostredie. Preventívne opatrenia a základné znalosti o vlastnostiach chemických látok, správna manipulácia s nimi, ale ja správne poskytnutie prvej pomoci môže častokrát zachrániť život. Prezentovaný príspevok je orientovaný na bezpečnú prácu s chemickými látkami (prvkami, zlúčeninami) s ohľadom na dodržanie ochrany a bezpečnosti pri práci v chemickom laboratóriu. Je nevyhnutné, aby si zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia študenti stále pripomínali a obnovovali s ohľadom na prevádzané chemické experimenty, ale aj s ohľadom na ich budúce povolanie. Sú teoretickým vstupom, prípravou pre prácu v laboratóriu.
Keywords: chemické laboratórium; chemická látka; chemický prípravok; bezpečnosť a ochrana zdravia.