PROPOJENÍ ANIMACE A MATEMATIKY PŘI STAVOVÝCH ZMĚNÁCH IDEÁLNÍHO PLYNU - FILÍPEK, Josef; NAVRÁTIL, Miroslav (Trends in education, 2009)
V příspěvku je znázorněna plynulá změna stavových veličin ideálního plynu při izotermické a adiabatické kompresi i expanzi v závislosti na velikosti vnější síly. Vzájemné souvislosti jsou zobrazeny pomocí animovaných modelů, prostorových a plošných diagramů včetně matematického odvození objemové práce vykonané soustavou.
Keywords: stavové změny plynu; animované modely; práce plynu.