JAK VNÍMAJÍ UČITELÉ VÍCELETÝCH GYMNÁZIÍ VÝUKU PROGRAMOVÁNÍ? - Milan, KLEMENT; LAVRINČÍK, Jan (Trends in education, 2013)
Výuka programování je v podmínkách všeobecně orientovaných středních škol novou, relativně nepopsanou oblastí. Aby bylo možné sestavovat, a vhodně projektovat a realizovat výuku základů programování je nutné průběžně zjišťovat a vyhodnocovat názory a postoje jednotlivých účastníků tohoto vzdělávání. Na základě těchto analýz je možné určit nejen vhodnost tohoto tematického celku pro výuku, ale také jeho přínosy či možná rizika. Z těchto důvodů byl realizován společný projekt šesti víceletých gymnázií olomouckého kraje a katedry technické a informační výchovy, jehož cílem bylo zavedení tematického celku "Základy programování" do výuky a vyhodnocení jeho přínosů z pohledu učitelů, kteří tuto výuku realizovali. Toto vyhodnocení bylo realizováno na základě výzkumného šetření, jehož vybrané dílčí výsledky představuje předložený článek.
Keywords: programování; výuka programování; Visual Basic; výzkumné šetření