WDRAZANIE MLODZIEZY DO BEZPIECZNEGO UZYTKOWANIA URZADZEN TECHNICZNYCH - MASTALERZ, Elzbieta (Trends in education, 2014)
W artykule zaprezentowano zarys celow edukacji ogolnotechnicznej w zakresie przygotowania uczniow szkoly podstawowej i gimnazjum do korzystania z powszechnie uzywanych urzadzen technicznych. Krotko wskazano sugestie zawarte w podstawie programowej oraz omowiono wyniki badan przeprowadzonych wsrod mlodziezy konczacej nauke w gimnazjum, ktore wycinkowo obrazuja znajomosc podstawowych zasad bezpiecznego korzystania z urzadzen technicznych przez mlodziez.
Keywords: urzadzenia techniczne; edukacja ogolnotechniczna; mlodziez.