ZAPOTRZEBOWANIE NAUCZYCIELI NA DOKSZTALCANIE I DOSKONALENIE W TECHNOLOGII E-LEARNING - SALATA, Elzbieta (Trends in education, 2014)
W spoleczenstwie XXI wieku niezwykle istotna role odrywa wiedza oraz umiejetnosc pozyskiwania jej w szybki i skuteczny sposob. Doskonalenie umiejetnosci pracownikow jest postrzegane jako jeden z podstawowych czynnikow wzrostu efektywnosci pracy. W tej sytuacji przestaja juz wystarczac tradycyjne szkolenia, a coraz wieksza role w zdybywaniu wiedzy i ksztalcenia odgrywa technologia informacyjna. Ksztalcenie na odleglosc, nazywane e-learningiem jest obecnie wykorzystywane niemal w kazdej dziedzinie zycia spolecznego, w tym miedzy innymi w edukacji. Rozwoj oswiatowy stawia przed nauczycielem wiele wyzwan. Aby im sprostac moga uczestniczyc w roznych formach doskonalenia i doksztalcania z wykorzystaniem technologii e-learningu. Celem opracowania jest zdiagnozowanie potrzeb nauczycieli w zakresie tematyki ksztalcenia przy wykorzystaniu technologii e-learning.
Keywords: nauczyciel; doksztalcanie; doskonalenie; e-learning.