ANALIZA TRESCI W PRACY PEDAGOGICZNEJ - Henryk, NOGA (Trends in education, 2014)
Na potrzebe diagnozy w pedagogice i psychopedagogice zwracali i zwracaja uwage liczni autorzy poniewaz diagnoza jest podstawa wszelkich dzialan profilaktycznych, korekcyjnokompensacyjnych, korekcyjno-wyrownawczych oraz pomocowych. Jedna z niedocenianych metod badawczych jest analiza tresci, znana od kilku dziesiecioleci w literaturoznawstwie i prasoznawstwie, socjologii i politologii. Metoda ta, prawie nie stosowana w pedagogice, moze przyniesc znakomite efekty badawcze. Pedagodzy czesto bowiem maja mozliwosc korzystania z roznorakich tekstow, ktore moga stac sie zrodlem wiedzy wspomagajacej proces edukacji oraz wyjasniajacej jego roznorakie mechanizmy.
Keywords: diagnoza psychopedagogiczna; badanie; analiza tresci.