HISTÓRIA ČÍSLA PI - TRUBENOVÁ, Jaroslava (Trends in education, 2014)
Matematika ponúka prírodným aj technickým vedám mnoho konštánt, napr. Eulerovo číslo, Ludolfovo číslo, konštantu zlatého rezu a mnoho ďalších. Používanie týchto konštánt je v prírodných a technických vedách samozrejme a úplne bežné. Zaujímavé a z pedagogickodidaktického aspektu aj veľmi užitočné je však poznanie histórie týchto konštánt, predovšetkým podnetov a impulzov, ktoré k zavedeniu konštánt viedli a predchádzali. Predkladaný príspevok ponúka pohľad do histórie čísla π na niekoľko najzaujímavejších etáp zavedenia, definovania a určenia tohto čísla: od prvých náznakov uvedomovania si vzťahov medzi rôznymi veličinami kruhu: ".... čím je kruh väčší "naprieč", tým je dlhší "okolo" ....", cez poznatky o čísle π v Babylonskej a Egyptskej matematike, v matematike starej Číny, starovekého Ríma a Grécka, až po novodobé pokusy o čo najpresnejšie výpočty hodnoty čísla π .
Keywords: číslo π; história matematiky; kruh; geometria; konstanty.