VZNIK DIGITALNIHO ROZDELENI - DOBIAS, Vaclav (Trends in education, 2015)
Prispevek predklada prvni analyzu dat ceskych zaku ziskanych z mezinarodniho setreni ICILS 2013. Hlavnim cilem clanku je poodhalit duvody vzniku druhe formy digitalniho rozdeleni v Ceske republice. Vysledky dotaznikoveho setreni z ICILS 2013 jsou zpracovany formou kontingencnich tabulek. Mezi hlavni zjisteni patri: Zaci se pocitacove aktivity vedouci k zabave uci hlavne sami (facebook, on-line hry apod.). Rodice s vyssim dosazenym vzdelanim uci sve deti vice praci na pocitaci, diky cemuz maji lepe socioekonomicky situovani zaci vyssi sanci, ze budou znat zakladni pracovni pocitacove aktivity jeste pred zapocetim vyuky informatiky.
Keywords: digitalni rozdeleni; dosazene vzdelani rodicu; digitalni gramotnost; ICILS 2013.