INOVACNI ASPEKTY V POSTINDUSTRIALNI SPOLECNOSTI - TOLOCHKO, Svitlana; LYMAR, Valeriia (Trends in education, 2016)
Prispevek je venovan inovacnim aspektum postindustrialni spolecnosti. Je definovano, ze inovace jsou a musi byt i nadale hlavni hnaci silou rostoucich zivotnich standardu. Predbezne odhady pro nekolik zemi OECD ukazuji, ze nektere firmy nyni investuji do nehmotnych aktiv souvisejicich s inovacemi (R&D, software, dovednosti, organizacni know-how a branding), zatimco jini investuji do tradicniho kapitalu, jako jsou stroje, zarizeni a budovy. Stale vice se respektuje, ze inovace zahrnuji sirokou skalu cinnosti, krome vyzkumu a vyvoje, jako jsou napriklad organizacni zmeny, skoleni, testovani, marketing a design. Toto vse je vyreseno nasledujicimi ukoly: poukazanim na vyznam inovaci v postindustrialni spolecnosti; definici ulohy znalosti a inovaci v postindustrialni spolecnosti; analyzou postindustrialni spolecnosti v souvislosti s rozvojem inovaci; shrnutim principu politiky inovaci v postindustrialni spolecnosti.
Keywords: inovace; postindustrialni spolecnost; informacni spolecnosti; vzdelavani; znalosti.