GEOMETRICKA PREDSTAVIVOST STUDENTU TECHNICKYCH OBORU - NOCAR, David; NOVOTNY, Jan; ZDRAHAL, Tomas (Trends in education, 2017)
Negativnim fenomenem soucasne vzdelanostni spolecnosti je nizka uroven geometricke prostorove predstavivosti. Pro vysokoskolske studenty technickych oboru to nemusi znamenat jenom vetsi problemy pri samotnem studiu, ale muze se to projevit i jako limitujici faktor v jejich pripadne tvurci cinnosti v budoucim zamestnani. K reseni teto situace je treba provest dukladnou analyzu urovne predstavivosti a navrhnout zpusob a metody, jak tuto uroven zvysit. Vyjdeme-li z nejnovejsich vyzkumu odborniku na vzdelavani predskolaku a nejmladsich skolaku, ktere poukazuji na skutecnost, ze vlivem ICT technologii manualni zrucnost deti rapidne klesa, nabizi se myslenka, ze i v pripade geometricke predstavivosti analyzovane skupiny muze hrat roli skutecnost, ze vlivem ICT technologii se vysokoskolsti studenti setkavaji stale casteji jen s 3D animacemi prostorovych teles namisto klasickych fyzickych modelu. Na zaklade analyzy urovne geometricke predstavivosti byly k rozvoji teto predstavivosti navrzeny metody zalozene na zkoumani grup zakrytovych pohybu ruznych teles, tedy specialnich podgrup symetrickych grup. Klicovym prvkem je zde kompozice techto pohybu, ktere jsou interpretovany schematy ve vhodnem digitalnim prostredi, ktere umoznuje tyto pohyby realizovat. Byly sestrojeny grupy zakrytovych pohybu vybranych teles v prostredi MS Excel. Byl realizovan pilotni e-learningovy kurz ``Rozvijeni geometricke predstavivosti vysokoskolskych studentu technickych oboru''. Bylo provedeno testovani a nasledne vyhodnoceni vysledku testu zkoumajicich geometrickou predstavivost studentu technickych oboru. Vysledky testovani neukazaly, ze zkoumani grup zakrytovych pohybu ruznych teles signifikantne ovlivnuje uroven geometricke predstavivosti vysokoskolskych studentu technickych oboru. Tento vysledek byl do jiste miry ocekavan. V dalsim vyzkumu se autori zameri na praci s fyzickymi, nikoliv virtualnimi, 3D modely
Keywords: geometricka predstavivost; prostorova predstavivost; 3D model; 3D animace