NAVRH UVODNEHO KURZU KVANTOVEJ MECHANIKY PRE INFORMATIKOV - SITKEY, Matus (Trends in education, 2018)
Clanok je uvodom do problematiky kvantovej informatiky. Jeho cielom je jednoduchou formou ozrejmit problematiku kvantoveho bitu - qubit. Vychadzame z opisu kvantoveho systemu. Nasledne pomocou Machovho-Zenderovho interferometra vysvetlujeme princip superpozicie, ako elementarny pojem kvantovej fyziky. Nadvazujuc na uvedenu teoriu kvantovej informatiky je spracovana problematika kvantovych registrov prinasajuca vysoku operacnu rychlost kvantovych pocitacov. Uvedena teoria bola spracovana ako uvod kurzu kvantovej fyziky pre studijne zameranie orientovane na informatiku, perspektivne na specializaciu kvantova informatika.
Keywords: superpozicia; qubit; kvantovy register; kvantove pocitanie