VYUZITI QQ PRI VYUCE A UCENI EFL: PREHLED LITERATURY - Yang, LEI; MARESOVA, Hana (Trends in education, 2018)
Tencent QQ je v Cine povazovan za jeden z nejpopularnejsich softwaru pro psani textovych zprav. Jeho vyuziti lze vsak uplatnit i k usnadneni vyuky a uceni. Cilem tohoto vyzkumu je poskytnout celkovy obraz o vyzkumu tykajicim se vyuziti QQ ve vyuce a uceni v oblasti EFL, dale snaha odhalit jakych otazek se vyzkumy tykaji, jake metody k nalezeni odpovedi jsou vyuzivany a jake zavery cinsti vyzkumnici prinesli. 224 clanku bylo ziskano z CNKI, nejvetsi akademicke databaze v Cine, a zpracovano podle informaci dostupnych techto z publikaci, jako jsou: vyzkumne otazky, metody, vysledky a jejich souvislost s vyuzivanim QQ vyuce a uceni EFL. Stavajici vyzkumy se zameruji hlavne na vyuziti QQ ve vyuce, v uceni a v komunikaci zalozene na QQ. Pouzivaji se kvalitativni, kvantitativni a integrovane metody. Vyzkumy opakovane prokazaly, ze QQ muze mit pozitivni vliv na ruzne urovne, formy a oblasti vyuky a uceni EFL. V budoucnu mohou vyzkumy prijimat socialni, kulturni, humanisticke nebo interdisciplinarni perspektivy a zamerit se na 1) teorii vyuziti QQ, 2) uzivani QQ v primarnim a sekundarnim vzdelavani, 3) pouzivani QQ v cteni, poslechu, mluveni a prekladu, 4) pouziti QQ s ohledem na kontextove a individualni faktory, 5) rizika uzivani QQ, 6) vztah mezi pouzivanim QQ a jinych technologii a 7) vztah mezi vyukou zalozenou na QQ a dalsimi vyukovymi pristupy.
Keywords: QQ; EFL; vyuka; uceni; komunikace